dimarts, 28 de maig de 2013

Per una direcció pública professsional

Article publicat al diari La Vanguardia el dia 28 de maig de 2013

Sovint es reclama la necessitat d'emprendre mesures estructurals per sortir de la crisi. Els governs han pres o han formulat iniciatives al respecte, entre les quals n'hi ha de relatives a l'administració pública i als serveis públics. 

En el seu 20è aniversari i en el marc emblemàtic del Parlament de Catalunya, l'Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) ha reafirmat el compromís amb una administració pública efectiva per assolir els propòsits de les polítiques públiques que emanen dels governs, per un sector públic responsable i transparent davant la societat a la que es deu. El nostre diagnòstic de la situació és que les mesures que s’estan duent a terme en els darrers anys se centren més en l'ajust que en la reforma, i més en la retallada més que no pas en la millora, tant al conjunt de l’Estat com a Catalunya. En canvi, una mesura que considerem estructural passa de puntetes per l'agenda política, es declara sovint com més que necessària però no acaba de concretar-se ni fer-se efectiva. Ens referim a la institucionalització de la direcció pública professional per ocupar, amb garanties de competència professional, els llocs de treball directius de les administracions i les entitats del sector públic.

Ara mateix, malgrat honroses excepcions, la classe política mira de maximitzar uns beneficis  particulars del que significa la direcció pública de les administracions i empreses públiques. Amb aquesta pràctica s'asseguren fidelitats i recompenses, però sovint es comprometen enormement l'efectivitat dels programes públics i la reputació del propi servei públic, alhora que empobreixen la salut democràtica. La institucionalització de la direcció pública professional és una mesura estructural ineludible que ha de permetre construir un sector públic eficaç, eficient i al servei de les necessitats i les demandes socials. En tenim bons exemples en d’altres països europeus com, per exemple, els Països Baixos o el Regne Unit. Cal, en aquests sentit, fomentar el flux virtuós de doble sentit. Del polític al directiu aportant legitimitat democràtica i direcció política, i del directiu al polític subministrant efectivitat de les polítiques i bon govern. Cal maduresa política i un sentit democràtic profund per adoptar aquesta mesura. En aquesta línia, reclamem que els partits i la classe política en general del nostre país prenguin en consideració i apliquin la proposta de la institucionalització de la direcció pública professional pel bé d’un sector públic competitiu i al servei dels ciutadans. 


Isidre Obregon i Josep M. Vilalta

Socis fundadors de l’Associació Catalana de Gestió Pública 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada