dimecres, 17 d’abril de 2013

Per un país d'emprenedors


Article publicat al diari La Vanguardia el dia 17 d'abril de 2013

El foment de l’emprenedoria ha de constituir una acció prioritària a Catalunya. La capacitat d’un país per crear empreses i projectes emprenedors és un factor clau de competitivitat. L’emprenedoria genera riquesa, llocs de treball i vitalitat social i econòmica, i constitueix clarament una oportunitat per a molts joves (i no tant joves!) en un moment de crisi com l’actual.

Catalunya disposa en aquest sentit d’una llarga tradició empresarial. La societat catalana s’ha caracteritzat per un alt esperit emprenedor, industrial, comercial i en el sector serveis i en l’àmbit cultural. A dia d’avui, s’estan impulsant algunes iniciatives interessants encara que de poc gruix, tals com els programes d’ACC1Ó, les polítiques per reduir la burocràcia en la posada en marxa d’empreses, iniciatives de les patronals i cambres, la xarxa d’emprenedoria universitària, les accions de promoció econòmica des del món local o la formació en emprenedoria a escoles i instituts. Sens dubte, iniciatives que van en la bona línia però que requereixen una major inversió en tots els sentits. En aquesta línia, sobta enormement que una de les promeses estrella del PP a les passades eleccions generals, la d’una llei per a l’emprenedoria i per a facilitar l’autoocupació, amb mesures de foment i de tractament fiscal positiu, encara estigui totalment aparcada.

Salvant totes les distàncies i contextos, un bon exemple a seguir és el d’Israel. Anomenat ja com el país de l’emprenedoria (start-up nation), Israel ha fet una aposta nacional per la ciència i la innovació, i per l’emprenedoria de base tecnològica. S’ha convertit en pocs anys en el país del món que dedica un major percentatge del PIB en R+D i el tercer país del món en nombre d’empreses cotitzant al Nasdaq (darrera d’Estats Units i la Xina). Disposa de grans inversions en capital risc i té la capacitat d’atreure centres d’R+D de grans empreses tecnològiques del món. Amb un PIB i un nombre d’habitats molt similar al de Catalunya, l’Estat d’Israel està duent a terme a les darreres dècades una aposta nacional per la recerca i la tecnologia, i és un referent per la generació d’iniciatives emprenedores, en bona part amb una base tecnològica a través d’un programa molt sòlid d’incubadores. En aquest sentit, recomano la lectura del llibre de Senor i Singer Start up Nation. The Story of Israel’s Economic Miracle, que ens ajuda a entendre com s’ha construït una veritable estratègia nacional per fomentar l’emprenedoria d’alt valor afegit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada