dimarts, 4 de desembre de 2012

Unint empreses i universitats

Article publicat al diari La Vanguardia el dia 27 de novembre de 2012

Si desitgem un país i una economia intensius en innovació, les empreses i les universitats viuen encara massa aïllades les unes de les altres. Un dels factors més crítics que il·lustra aquest allunyament és el de la inserció professional dels doctors a les empreses. A dia d’avui, tan sols el 15% dels doctors de l’Estat treballen en el sector empresarial. Per posar una referència, als Estats Units la xifra és del 44%. Aquest fet s’explica per una combinació de diversos factors: manca d’innovació a les empreses, escàs reconeixement dels doctors per part de la societat i les empreses, i encara feble translació dels resultats de la recerca científica de les universitats i centres al sector empresarial. 

En el nostre entorn més proper s'estan duent a terme iniciatives reeixides en aquest terreny. A França, les Conventions Industrielles de Formation pour la Recherche, que es van iniciar l'any 1981, promouen que els estudiants de doctorat facin la tesi en col·laboració amb l'empresa i s'afavoreixin les col·laboracions universitat-empresa. Des del 1981 s'han graduat en el Programa uns 14.000 doctors, amb la participació de 7.000 empreses que conjuntament amb les universitats han generat més de 2.000 patents. La inserció laboral d'aquests doctors a les empreses és d'un 96%. A Dinamarca, el Programa de Doctorat Industrial s'inicià l'any 1971, impulsat pel Consell Danès per a la Innovació Tecnològica. L'any 2009 hi havia prop de 1.200 projectes actius de doctorat industrial al país nòrdic. Al Regne Unit, des de l'any 1992 s'impulsen els Doctorats Industrials i els Doctorats en Enginyeria, amb una alta implicació empresarial, i on els doctorands passen el 75% de la seva formació a les empreses.
  
A Catalunya, sota l’impuls de la Generalitat i la col·laboració de les universitats i les empreses, s'ha iniciat una prova pilot per fomentar el Programa de Doctorats Industrials. L’objectiu és contribuir a la innovació del teixit empresarial català, fomentar el desenvolupament de la recerca públic-privada i inserir doctors i investigadors a les empreses. A l’inici seran 20 projectes on els doctorands faran la seva tesi en el marc d’un projecte entre una empresa i una universitat. A partir del proper curs s’ampliarà l’experiència amb l’objectiu de posar en marxa 100 nous projectes cada any. Un bon camí per reforçar la innovació i la competitivitat econòmica de Catalunya que cal empènyer i fer créixer amb decisió en els propers anys.

Josep M. Vilalta
Secretari Executiu
Associació Catalana d'Universitats Públiques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada