dimarts, 9 d’octubre de 2012

El paper de les universitats catalanes en el desenvolupament social i econòmic de Catalunya


Article publicat a la Revista VIA (19) del Centre d'Estudis Jordi Pujol

Amb aquest títol he publicat un article a la Revista VIA del Centre d’Estudis Jordi Pujol. En podeu descarregar la versió completa a la pàgina web del centre d’Estudis Jordi Pujol (www.jordipujol.cat, revista VIA).


L’article analitza l’interès creixent per conèixer la contribució o els efectes de les institucions universitàries en el desenvolupament socioeconòmic de països i regions. I és que l’accent en el coneixement i el capital humà esdevé clau per millorar la competitivitat i el progrés de qualsevol societat. S’estudia la situació de les universitats a Catalunya a partir de diferents dades i indicadors, sense perdre de vista quin ha estat l’impacte que el món universitari català ha produït en quatre grans àmbits, a saber: la formació i el capital humà; la recerca científica; el desenvolupament social i cultural; i la innovació i el progrés econòmic. En aquest sentit, l’evolució del sistema universitari i de recerca a Catalunya ha estat més que positiva, però és evident que hi ha alguns aspectes negatius que s’han de corregir i d’altres que cal millorar.  

  

En el mateix número de la revista VIA hi podeu trobar d’altres articles interessants sobre el món universitari i la recerca científica. Són els següents: Excel·lència internacional i melic nacional (Pello Salabuuru), El llast que ens ofega (Salvador Cardús), Les funcions de la Universitat de Catalunya (Màrius Rubiralta), Les humanitats a la universitat (Norbert Bilbeny), Recerca d’excel·lència: raons econòmiques (Lluís Torner), La universitat i l’empresa: un binomi indissociable (Carles Sumarroca), així com una entrevista a la Presidenta de l’Associació Europea d’Universitats, Maria Helena Nazaré (Josep M. Vilalta)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada